Apariții în presă, 5-14 noiembrie 2018

Teleorman, Alexandria: Evenimente dedicate „Zilei Arhivelor Naționale”

 

Sub genericul ciclului expoziţional „România şi Războiul de Întregire”, a fost deschisă, recent, în Sala „Auditorium” a Muzeului Judeţean Teleorman (din Alexandria) expoziţia „1918 – Anul Întregirii Națiunii”.

Manifestarea  a fost organizată de Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României şi cu participarea PS Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Teleorman, Alexandria: Evenimente dedicate „Zilei Arhivelor Nationale”


Alte vremuri… Cu oameni care trăiau sub amenințarea atroce a morții…

 

Cărțile poștale însoțite de emoționante fotografii de epocă sunt cuprinse într-un spectaculos album coordonat de Adrian Onofreiu și Cornelia Vlașin de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud și intitulat „Chipuri din marele război. Viaţa în imagini a combatanţilor din Bistriţa-Năsăud” – prezentat publicului și celor pasionați de istorie în ultima zi a lunii octombrie, când se celebrează si Ziua Arhivelor.

Volumul a fost editat cu sprijinul Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, reprezentată la eveniment de dr. Alexandru Bogdan Bud.

Profesorul universitar Ioan Cârja, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca a remarcat în discursul său „şantierele de lucru” ale celor de la Arhivele din Bistrița-Năsăud, de o „ritmicitate admirabilă”, care nu se regăsește în alte filiale ale Arhivelor Naţionale, mult mai dotate din punct de vedere financiar. „Ceea ce se întâmplă la Bistriţa-Năsăud este un model de performanţă intelectuală şi de bune practici”, a subliniat profesorul Ioan Cârja, explicând importanța volumului „Chipuri din marele război”, care ne dezvăluie „memoria de jos a războiului”.

ALTE vremuri… Cu oameni care trăiau sub amenințarea atroce a morții…


65 de ani de la înfiinţarea Arhivelor în Bacău

 

Zilele acestea, s-au împlinit 65 de ani de la înfiinţarea Secţiei Regionale a Arhivelor Statului, în prezent Serviciul Judeţean al Arhivelor Statului.

Pentru a marca acest eveniment, conducerea secţiei băcăuane a organizat un simpozion, la care au fost invitaţoi elevi ai Colegiului “Ion Ghica”, împreună cu profesorii lor. Au mai participat, personal din Arhive, fostul director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului, prof. Vilică Munteanu.

https://www.desteptarea.ro/65-de-ani-de-la-infiintarea-arhivelor-in-bacau/


„Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, expoziție eveniment la Muzeul de Istorie

 

Miercuri, 14 noiembrie 2018, la Muzeul de Istorie și Arheologie, vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la deschiderea expoziției „Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România și 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. La eveniment au mai participat prefectul Lucian Furdui, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu și Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii.

Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Eco Muzeale „Gavrilă Simion“, Consiliul Județean Tulcea, cu finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale și în parteneriat Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României, Biroul Județean Tulcea al Arhivelor Naționale și filiala Tulcea a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

„Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, expoziție eveniment la Muzeul de Istorie


Expoziția foto-documentară “Ministerul Afacerilor Interne 1918-2018 – Arc peste timp“

 

În perioada 05-23 noiembrie, Centrul Cultural al M.A.I., în colaborare cu InfoCons, vă invită la expoziția foto-documentară, organizată sub egida Centenarului Marii Uniri, intitulată “Ministerul Afacerilor Interne 1918-2018 – Arc peste timp “.

La eveniment participă domnii Sorin Mierlea, președintele InfoCons  și consilierul superior dr. Laurențiu Szemkovics, de la Arhivele Naționale.

https://www.infocons.ro/ro/i-expozitia-fotodocumentara-ministerul-afacerilor-interne-19182018-arc-peste-timp-MjA5ODQtMQ.html


Cu ce se ocupau în viața de zi cu zi pompierii voluntari din Alba Iulia anului 1923. Lista meseriilor

Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale a publicat marți, 13 noiembrie, pe rețeaua de socializare Facebook, o imagine care prezintă tabloul pompierilor voluntari din Alba Iulia, la 23 septembrie 1923. Acesta cuprinde un număr de 22 de nume de cetățeni, de diverse naționalități și ocupații.

https://alba24.ro/cu-ce-se-ocupau-in-viata-de-zi-cu-zi-pompierii-voluntari-din-alba-iulia-anului-1923-lista-meseriilor-683439.html


Valeria Tănase și Ionela Dinescu despre refugiații polonezi