Apariții în presă, 26, 30 martie 2019

Atenție la gestionarea și păstrarea documentelor de arhivă!

 

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural Ilfov, conducerea Biroului Județean al Arhivelor Naționale ale României a atras atenția deconcentratelor ilfovene și primăriilor – instituții creatoare și deținătoare de documente – asupra consecințelor neaplicării legislației arhivistice în această activitate.

Așadar, dr. Cristina Dina Țineghe, șeful Biroului Județean al Arhivelor Naționale (BJAN) Ilfov a vorbit despre legislația arhivistică în vigoare, care statuează obligațiile ce revin creatorilor și deținătorilor de documente, în raport cu documentele pe care aceștia le creează. Asta în contextul în care, potrivit domniei sale, există multe solicitări făcute către BJAN Ilfov pentru eliberare de documente, în condițiile în care acestea nu mai sunt de găsit la instituțiile creatoare sau sunt găsite cu mare greutate sau deteriorate, ca urmare a păstrării în condiții improprii.

Atenţie la gestionarea și păstrarea documentelor de arhivă!


„Conacul de la marginea satului”. Ciclul de conferințe: COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE

 

În data de 27 martie 2019 la sediul Arhivelor Naționale ale  României din Bdul. Regina Elisabeta nr. 49 a avut loc întâlnirea tradițională, reflectată prin numărul mare de participanți, cu preponderență tineri, din seria COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE, amfitrion neobosita istoric, editor Georgeta FILITTI, în cadrul căreia conf. univ. dr. Bogdan SUDITU de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București a susținut prelegerea: Conacul de la marginea satului – o perspectivă culturală, socială și geografică asupra conacelor din România, la 70 de ani de la „noaptea moșierilor” (2 martie 1949).

„Conacul de la marginea satului”. Ciclul de conferințe: COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE