Apariții în presă, 6 august 2019

Trei ani fără Virgil Coman

 

În urmă cu trei ani, în seara de 5 august 2016, în ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului, șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, istoricul Virgil Coman, părăsea această lume, din cauza unor probleme cardiace, lăsând în urmă consternare, neputință și durere. Dar va dăinui mereu în amintirea celor care l-au prețuit pe omul Virgil Coman, familie, prieteni, colegi, colaboratori, personalități și oameni simpli pe care i-a ajutat mereu cu promptitudine ori de câte ori a fost nevoie. Fără să ceară nimic în schimb.

 

Tristul eveniment, care a îndurerat  cultura constănțeană, s-a petrecut într-o zi de vineri într-una dintre puținele librării din oraș, la „Prăvălia de cărți“, unde Virgil Coman  fusese invitat să prezinte cartea „La marginea Imperiului-Origini“, de Cristian Cealera. După ce și-a rostit discursul, i s-a făcut rău, iar încercările celor prezenți de a-l resuscita au fost zadarnice.

Trei ani fără Virgil Coman

Biblia românească salvată la Brăila

 

Arhivele păstrează, la loc de cinste, Biblia lui Şerban Cantacuzino, de la 1688, prima traducere integrală a Bibliei în limba română – “piatra de temelie a limbii române scrise”. În anii ’50, Biblia a fost la un pas de a fi dusă la topit, la combinatul Letea, alături de multe alte cărţi religioase. Ea a fost salvată de profesorul Nicolae Mocioiu, directorul Arhivelor. Biblia a aparţinut, cândva, bibliotecii din Brăila. Cu o valoare de inventar de 10.000 de lei, Biblia lui Cantacuzino este însă inestimabilă, existând doar câteva exemplare în toată ţara.

http://obiectivbr.ro/content/biblia-rom%C3%A2neasc%C4%83-salvat%C4%83-la-br%C4%83ila