Apariții în presă, 20-25 noiembrie 2019

Constanţa cosmopolită. Oraşul superb din perioada interbelică, punct de plecare pentru cursele transatlantice

 

Imaginile cu oraşul Constanţa din perioada interbelică ne arată un oraş cosmopolit, cu hoteluri grandioase şi locuinţe selecte. Din portul Constanţa plecau curse transatlantice cu nave de lux. 

În seria manifestărilor dedicate Dobrogei, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa a organizat, împreună cu Arhivele Naţionale, o expoziţie cu imagini din Constanţa interbelică. Dr. Lavinia Dumitraşcu a precizat faptul că fiecare casă are o poveste şi toate împreună au făcut din Constanţa ceea ce este astăzi. Totul este, spune istoricul, atunci când ne plimbăm în zona veche a oraşului, să citim ce scrie pe plăcuţele montate pe monumentele istorice.

Dr. Nicoleta Paraschiv, de la Arhivele Naţionale din Constanţa spune că a adus la expoziţie imagini şi documente din Constanţa veche: străzi, bulevarde din perioada interbelică, planuri ale oraşului, hoteluri dintre care unele nu mai există, case particulare ale unor funcţionari pentru a se vedea cum se construia altădată.

 

https://adevarul.ro/locale/constanta/foto-constanta-cosmopolita-orasul-superb-perioada-interbelica-punct-plecare-cursele-transatlantice-1_5dd3dbae5163ec42712e3823/index.html


Cercetători din SUA și Brazilia au scotocit prin arhive, la Bistrița, căutând informații despre strămoșii lor

 

Peste 300 de cercetători, în special din mediul universitar, au venit să se documenteze la Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale, mulți dintre ei fiind interesați să afle cine au fost strămoșii lor, a spus doctorul în istorie Cornelia Vlașin, șef Serviciu.

”Pot să spun că vin foarte mulți cercetători. Colegii de la Cluj sunt puțin invidioși față de noi. Avem peste 300 de cercetători îndeosebi din mediul universitar, că acesta este specificul nostru, dar sunt foarte mulți profesori sau pasionați de istorie care vor să întocmească monografii. Este acum un trend, nu doar la nivelul României, ci în vestul Europei sau în America, un interes față de studiul genealogic, de întocmirea arborelui genealogic pentru a vedea rădăcinile fiecăruia. Am venit la noi două doamne din America absolut fabuloase, foarte dinamice și deschise. Își căutau strămoșii de origine evreiască, bunicii au fost duși la Auschwitz , au scăpat și s-au stabilit în America. Cele două doamne erau de la Universitatea Strandford și au venit să-și descopere istoria personală. Am avut de asemenea un tânăr din Brazilia cu bunicii de la Arcalia care au plecat în America de Sud. Am mai avut și alți cercetători din Ungaria, dar aceștia sunt deja comuni”, a spus dr. Cornelia Vlașin.

 

Cercetători din SUA și Brazilia au scotocit prin arhive, la Bistrița, căutând informații despre strămoșii lor


Secretele industriei din secolul al XVIII-lea, devoalate la Muzeul Banatului Montan

 

Pasionații de hărți, planuri și desen tehnic pot veni la Muzeul Banatului Montan din Reșița să viziteze o expoziție unică a rezultatelor muncii din secolul al XVIII-lea. Tinerii care au participat la deschiderea expoziției au fost fascinați de cunoștințele și ambițiile pionierilor industriei din Banatul de Munte. Expoziția cuprinde fotocopii atât ale planurilor cadastrale ale unor clădiri cu caracter laic și religios din Banatul Montan, cât și diferite schițe ale unor terenuri agricole.

 

Secretele industriei din secolul al XVIII-lea, devoalate la Muzeul Banatului Montan