Constanța

CONTACT

Şef serviciu: (împuternicit):

Nicoleta PARASCHIV
Adresa: str. Ştefan cel Mare nr. 121, cod 900705, Jud. Constanţa
Telefon: 0241/665.463
Fax: 241/665.463
E-mail: constanta@arhivelenationale.ro
Program Sala de studiu: Luni-Joi: 08:30-15:30
E-mail Sala de studiu: salastudiu.constanta@arhivelenationale.ro
Program Relaţii cu publicul: Luni-Miercuri: 9:00-14.00, Joi: 10:00-18.00, Vineri: 09:00-12:00
Audienţe şef serviciu: Marţi, Joi: 13.30-15.30


NOUTĂȚI

Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa şi Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius” Constanţa organizează expoziţia cu tema „Litoralul turistic în perioada interbelică, în documente şi imagini”.

 

Vernisajul va avea loc marţi, 21 mai 2019, ora 11.00, în holul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” Constanţa.

 

În acest sens, vor fi expuse documente şi cărţi poştale ilustrate din fondurile şi colecţiile arhivistice aflate în patrimoniul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, alături de vederi, fotografii de epocă, pagini din ziarele vremii şi lucrări deţinute de Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa.

Prin demersul lor, organizatorii doresc să scoată în evidenţă valoarea patrimoniului arhivistic constănţean şi să ofere celor interesaţi imaginea  litoralului românesc din perioada interbelică.

 

Expoziţia va fi deschisă în perioada 21 mai – 7 iunie 2019 şi se adresează atât specialiştilor în domeniu, cât şi publicului larg.

În data de 9 iunie 2017, începând cu ora 13.00, va avea loc vernisajul expoziției cu tema Reprezentanțe diplomatice – Dunărea de Jos și Marea Neagră, dedicată aniversării Zilei Internaționale a Arhivelor, sărbătorită sub genericul „Arhive, Cetățenie și Interculturalism”.
Expoziția este organizată de către Serviciile Județene Constanța, Brăila, Galați și Tulcea ale Arhivelor Naționale, urmând să fie deschisă publicului în intervalul 9-30 iunie 2017. Evenimentul are loc la sediul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța.

În data de 25 mai 2016, ora 11, vă invităm la un dublu eveniment, expoziție și lansare de carte pe marginea temei Seminarul musulman din Medgidia. Documente și memorie, la Universitatea Ovidius, zona Campus, Corp A, Sala Senatului.


Lista fondurilor şi colecţiilor date în cercetare de către serviciul judeţean Constanța

INVENTARE ONLINE
Gheorghe Tomescu - Personal 1909-1960 Inv 556 septembrie 21, 2017

SCURT ISTORIC ȘI INFORMAȚII DESPRE FONDURILE DE ARHIVĂ

Evenimentele petrecute în anii 1916-1918 au afectat şi arhivele instituţiilor dobrogene; se accentua ideea necesităţii unei instituţii care să vegheze la păstrarea acelor documente pe baza cărora se putea scrie istoria acestor pământuri româneşti.

Legea din anul 1925 sprijinea înfiinţarea de noi depozite de arhivă în toate zonele ţãrii. Constantin Moisil susţinea, ca director general al Arhivelor Statului, în anul 1937, cã numãrul depozitelor existente trebuia completat cu noi direcţii regionale, pentru Dobrogea fiind absolut necesară înfiinţarea unei asemenea unităţi cu sediul la Constanţa. Această idee este reluată în anii 1940 şi 1944, pentru ca, la 11 aprilie 1945, Aurelian Sacerdoţeanu, directorul general al Arhivelor Statului, sã se adreseze astfel Primăriei Constanţa:

Lipsa unui spaţiu adecvat avea sã întârzie însã înfiinţarea acestei direcţii a Arhivelor Statului.
În astfel de condiţii grele, la 15 iulie 1951, în baza H.C.M. nr. 472 din 16 iunie 1951, a luat fiinţã la Constanţa “Secţia Regionalã a Arhivelor Statului”. Activitatea intensã desfãşuratã de arhivişti pe teren avea să le arate situaţia grea a arhivelor constãnţene.

Anul 1957 avea sã aduca Decretul 353/1957 pentru înfiinţarea Fondului Arhivistic de Stat al R.P.R., precum şi Instrucţiunile generale nr. 6720/1957 pentru organizarea şi funcţionarea arhivelor organelor şi instituţiilor de stat, ale organizaţiilor economice socialiste şi ale organizatiilor obsteşti; având caracter obligatoriu ele au contribuit la eficientizarea muncii de teren a arhiviştilor.
Un aspect care a lipsit cu desãvârşire până atunci, valorificarea informaţiei documentar-istorice, era prevãzut in planul pe anul 1958.

Ajungând în zilele noastre, constatăm că Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa este o instituţie solidă, ce beneficiază de un colectiv bine pregătit, capabil să facă faţă noilor provocări ale societăţii româneşti aflate în drum spre integrarea europeană. Depozitele noastre adăpostesc peste 400 de fonduri de arhivă aparţinând principalelor instituţii administrative sau juridice, culturale sau economice.

Instituţia noastră a devenit o prezenţa din ce în ce mai activă în viaţa socială si culturală a societăţii constănţene de azi şi importanţa ei este de netăgădiut. A scrie astăzi despre istoria dobrogeană fără a face apel la documentele păstrate la S.J.A.N. Constanţa este, vădit, de neconceput.
Vom încheia cu cuvintele atât de expresive scrise cu mulţi ani în urmă, de N.Iorga: “Să se pastreze cu pietate, să se claseze cu siguranţă şi să se adăpostească în palate piesele de pergament sau de hârtie, pe care mâna strămoşilor a înscris istoria timpurilor dispărute.“