Activități cultural-științifice

La data de 21 iulie 2018, începând cu ora 17.00, la Muzeul Național Peleș, va avea loc vernisajul expoziției ,,Maria a României. Portretul unei mari regine”.

La organizarea expoziției, Arhivele Naționale ale României au fost parteneri principali, contribuind cu imagini inedite din jurnalele Reginei Maria și documente privind biografia acesteia.

În data de 3 iulie 2018, începând cu orele 18.00, va fi inaugurată la Veneţia, la sediul Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone (Dorsoduro, 1392, 30123 Veneţia VE) al Universităţii Ca’ Foscari, expoziţia Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ce va fi deschisă publicului până în data de 19 iulie, de luni până sâmbătă între orele 10.00 şi 19.00 şi duminică între 15.00 şi 19.00.

Intrarea este liberă.

La inaugurare vor lua cuvântul Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Cornel Ilie din partea Muzeului Naţional de Istorie a României şi Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.

Curatorii Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României) propun un excursus documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini refugiaţii şi orfanii de război. Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a Serviciului de Ambulanţă a fost esenţială.

În 1865, România a fost prima țară din Europa care a abolit pedeapsa cu moartea în perioada modernă, urmată de Portugalia în 1867 și Olanda în 1870. Micro-expoziția „Abolirea pedepsei cu moartea în Principatele Române în secolul al XIX-lea” prezintă trei momente capitale în abolirea pedepsei cu moartea din Principatele Române în secolul al XIX-lea, reflectate în documente de arhivă: Regulamentul Organic din 1831, Proclamația de la Islaz din 1848 și, în fine, Codul Penal din 1865. Expoziția este deschisă la sediul central al Arhivelor Naționale din București, bd. Regina Elisabeta, nr. 49, luni, miercuri și vineri între orele 8:30-15:30 iar marți și joi între orele 8:30-18:30, accesul fiind liber în perioada 5 iunie-5 iulie 2018.

De asemenea, expoziția poate fi vizualizată online în cadrul platformei Google Arts&Culture în limbile română și engleză.

 

Viața pe front în scrieri personale este un proiect înscris de Arhivele Naționale ale României în Programul Național de Celebrare a Centenarului Primului Război Mondial și a României Mari.
Expoziția cuprinde o selecție de documente și fotografii din patrimoniul Arhivelor Naționale Istorice Centrale și al serviciilor/birourilor județene ale ANR și este o reflectare a vieții românilor din anii participării României la Primul Război Mondial, din mai multe perspective, umane. Astfel, intrarea României în război și decizia mobilizării este vizualizată prin memorii – multe încă inedite – ale unor scriitori, medici, preoți, cercetași, prizonieri români, soldați și ofițeri români, precum și printr-o selecție de poezii ale soldaților de pe front.
Expoziția reflectă și implicarea Casei Regale a României în război, în special contribuția Reginei Maria, dar și a numeroase doamne din înalta societate, soții și fiice de oameni politici și de militari, în chestiuni de organizare a supraviețuirii populației în spatele frontului și în Bucureștiul aflat sub ocupație.

În cadrul vernisajului, au prezentat expoziția dl. dr. Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României, dl. dr. Daniel Cain (Institutul de Studii Sud-Est Europene) și Anemari Monica Negru (realizatorul expoziției, Arhivele Naționale), joi, 17 mai 2017, la ora 14, în holul central al Arhivelor Naționale din bd. Regina Elisabeta, 49.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 17 mai-31 decembrie, luni, miercuri și vineri între orele 8:30-15:30 iar marți și joi între orele 8:30-18:30. Accesul este liber.

 

2018 mai 18 expo viata pe front (1)
2018 mai 18 expo viata pe front (3)
2018 mai 18 expo viata pe front (2)
2018 mai 18 expo viata pe front (4)

Arhivele Naționale ale României, în colaborare cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, au plăcerea de a vă invita în ziua de 2 mai 2018, ora 14, la vernisajul expoziției intitulate “Clădiri emblematice ale Capitalei. Documente de arhivă”, ce va avea loc în Pavilon A, ExpoFlora (Herăstrău), Parcul Regele Mihai I.
Va rugam să confirmați participarea la numărul de telefon: 021/318.37.67 sau pe email la adresa: secretariat@ampt.ro.
Mulțumim si vă așteptăm!

Se încarcă...

Arhivele Naționale ale României, în colaborare cu Institutul Memoriei Naţionale din Polonia și Universitatea din Oradea au organizat în data de 10 mai 2018 conferința științifică cu titlul Relațiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă, ce a avut loc la sala de conferințe a Cetății Oradea.
Conferința s-a desfășurat în limbile română și poloneză, beneficiind de traducere simultană.

 

2018 mai 22 foto conf oradea (1)
2018 mai 22 foto conf oradea (2)
2018 mai 22 foto conf oradea (3)
2018 mai 22 foto conf oradea (5)

 

Vă invităm să consultați și programul conferinței!

 

Arhivele Naționale ale României, în colaborare cu Institutul Memoriei Naţionale din Polonia și Universitatea din Oradea organizează în zilele de 10-11 mai 2018 conferința științifică cu titlul Relațiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă, ce va avea loc la Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie și Relații Internaționale.

 

Conferința se adresează în primul rând istoricilor și arhiviștilor, dar este deschisă și specialiștilor din alte domenii de cercetare: sociologie, relații internaționale, drept, literatură etc. De asemenea, subiectele ce pot fi abordate nu sunt limitate la o anumită perioadă istorică.

 

Pentru participarea la conferință invităm cercetătorii interesați să trimită un rezumat al prezentării, de cel mult 300 de cuvinte, precum și titlul acesteia, domeniul de cercetare, și datele personale (nume, adresă de email, afiliere instituțională, CV) la următoarea adresă: publicatii@arhivelenationale.ro

Data limită de primire a propunerilor este 15 martie 2018. Conferința se va desfășura în limbile română și poloneză, beneficiind de traducere simultană. Rezultatele selecției vor fi anunțate până în data de 1 aprilie 2018.

Nu se percepe taxă de participare la lucrările conferinței.

Arhivele Naționale ale României sărbătoresc 186 de ani de la înființare și vă invită marți, 31 octombrie 2017, începând cu orele 10:00, la sediul din Bd. Regina Elisabeta nr. 49, la conferința-dezbatere „Campaniile militare din 1917”, iar de la orele 13:30 pentru lansarea noului website www.arhivelenationale.ro

 

Programul evenimentelor:

 

10:00 – 10:15 Cuvânt de salut al directorului Arhivelor Naţionale, dr. Ioan Drăgan

 

10.15 – 12:00 Conferinţa-dezbatere „Campaniile militare din 1917”

 

Conf. univ. dr. Sime Pirotici (Academia de Poliție „Al. I. Cuza”, Facultatea de Arhivistică) – Perspective geostrategice în estul Europei la sfârșitul Primului Război Mondial

 

Dr. Cosmin Ioniţă (Universitatea București, Facultatea de Istorie) – „Revoluția rusă din februarie 1917 și impactul asupra României”

 

General maior (r.) dr. Mihail E. IONESCU – „România și Rusia în vara anului 1917”

 

Pauză: 11:00-11:10

 

Col. (r) dr. Petre OTU – „Unele aspecte controversate ale bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz”.

 

Dr. Pîrvulescu Bianca Beatris (Arhivele Naționale) – „Imaginea inamicului pe frontul românesc în anul 1917 reflectată în scrierile cu caracter memorialistic ale combatanților din Armata Română”

 

Anemari Monica Negru (Arhivele Naționale) – „Primul război mondial în scrieri personale”

 

Discuții

 

13:30 Lansarea noului website al Arhivelor Naţionale www.arhivelenationale.ro

 

Pe durata evenimentelor vor fi deschise publicului expoziţia „Campaniile militare din 1917” şi miniexpoziţia „Arhivele Statului în Marele Război”.

Cu ocazia Zilei Arhivelor se organizează o suită de evenimente, după cum urmează:

 

Ziua de 30 octombrie 2015 este rezervată, începând cu ora 10.00, unei mese rotunde dedicate temei România neutrală, 1914-1916, având ca invitați pe Sorin Cristescu, Cosmin Ioniță, Valeria Soroștineanu, Alina Șmigun și Monica Negru și fiind moderată de Mirela Tîrnă.

În cuprinsul aceleiași zile, de la ora 12.30 vor fi lansate volumele: Arhivişti ardeleni (dicţionar biobibliografic), publicație care va fi prezentată de către Ioan Drăgan (directorul Arhivelor Naționale) și Liviu Boar (șeful SJAN Mureș și coordonator al volumului), și Istorie în documente. Mavrocordații (1711-1786), care va fi prezentat de Gheorghe Lazăr (Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”).

 

În ziua de 29 octombrie, elevi ai liceului bucureştean “I. L. Caragiale” vor efectua vizite didactice, care includ prezentări de documente şi depozite de arhivă.

 

De asemenea, în perioada menţionată, la nivelul Arhivelor judeţene vor fi organizate acţiuni culturale şi ştiinţifice, menite să pună în valoare tezaurul arhivistic deţinut: simpozioane și mese rotunde (SJAN Bacău, Buzău, Constanța, Dolj, Vâlcea, BJAN Călărași), lansări de carte (SJAN Harghita, Sibiu), expoziţii documentare (SJAN Alba, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Timiș, BJAN Teleorman), zile ale “porţilor deschise” (SJAN Bacău, Buzău, Covasna, Galați, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Vrancea, BJAN Giurgiu, Satu Mare) etc. În același context, în ziua de 29 octombrie, începând cu ora 14.00, SJAN Iași organizează o prezentare a colecției Ghibănescu, recent achiziționată de către Arhivele Naționale.

În zilele de 27 și 28 martie 2014, urmează să se desfășoare cea de a patra conferință națională „Comunismul românesc”, organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.
Din partea Arhivelor Naționale participă Ioan Drăgan, directorul instituției, care va susține comunicarea intitulată Arhivele Naționale, 1989-2014. O vedere din interior.
Pentru programul integral al conferinței, click aici!

Se încarcă...

Joi 30 iunie 2016, de la ora 11, vă invităm la sediul central al Arhivelor Naționale la o prelegere sub genericul „Interferențe”, susținută de către Raluca Tomi, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. Subiectul prelegerii este „Omul și libertatea sa nu sunt de vânzare”, Influențe externe asupra aboliționismului românesc, continuând astfel din punct de vedere tematic prelegerea anterioară din seria Interferențe, susținută de către Viorel Achim.

Ne face plăcere să vă invităm la o nouă prelegere organizată de Arhivele Naționale sub genericul „Interferențe”. Joi, 26 mai 2016, începând cu ora 11, Viorel Achim de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga va vorbi pe tema: Dezrobirea țiganilor ca proiect social. Problema integrării foștilor robi în economia rurală.

Sub genericul „Interferențe”, Arhivele Naționale organizează în ziua de joi, 25 iunie 2015, începând cu ora 11.00, prelegerea intitulată Propaganda pentru copii și generația cu cheia de gât, susținută de către Simona Preda (istoric, publicist, colaborator la revista „Literatura de azi”).
Evenimentul are loc în Sala „Aurelian Sacerdoțeanu”.

În seria conferințelor „Comori din Arhivele Naționale”, a avut loc miercuri, 20 februarie 2019, începând cu ora 18.00, prelegerea „Războiul hărţilor. Cartografia etnografică a României la Conferinţa de Pace de la Paris, 1919”, susținută de către dr. Silviu Anghel, istoric, de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Amfitrioana conferinţei a fost doamna cercetător științific gradul I, dr. Georgeta Filitti.

Cu ocazia evenimentului, publicul a putut viziona şi o miniexpoziţie alcătuită din documente originale aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale ale României, referitoare la tema întâlnirii.

A.N. – 20.02.2019 -19
A.N. – 20.02.2019 -15
A.N. – 20.02.2019 – 20
A.N. – 20.02.2019 – 1
A.N. – 20.02.2019 – 4
A.N. – 20.02.2019 -11
A.N. – 20.02.2019 -13

La data de 20 februarie 2019, începând cu ora 18.00, Arhivele Naționale organizează prima întâlnire din acest an în cadrul seriei COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE.

 

Evenimentul va consta în susținerea, de către dr. SILVIU ANGHEL, istoric, de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, a prelegerii ,,RĂZBOIUL HĂRȚILOR. CARTOGRAFIA ETNOGRAFICĂ A ROMÂNIEI LA CONFERINȚA DE PACE DE LA PARIS, 1919’’.

 

Amfitrioana conferinţei va fi doamna cercetător științific gradul I, dr. GEORGETA FILITTI.

 

Evenimentul va avea loc în holul central al Arhivelor Naţionale din Bd. Regina Elisabeta nr. 49, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

În data de 27 iunie 2018, de la ora 18.00, Arhivele Naționale organizează, în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei, o nouă întâlnire din seria Comori din Arhivele Naționale, în cadrul căreia Sorin CRISTESCU, istoric, va susţine prelegerea ,,Memorialistica Reginei Maria – o pagină din istoria României”.

Istoricul Sorin CRISTESCU este editorul volumului „Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieții”, care reprezintă traducerea caietelor de jurnal ale Reginei Maria, din ultimul său an de viață.

Cu ocazia evenimentului, publicul participant va putea viziona și o micro-expoziție care va conține caietele de jurnal ale Reginei Maria, expuse în original.

 

2018.06.29 comori
2018.06.29 comori 2
2018.06.29 comori 3

În seria conferințelor „Comori din Arhivele Naționale”, a avut loc miercuri, 16 mai 2018, la ora 18, prelegerea „Catastifele de negustori și importanța lor pentru istoria economică și socială a Țării Românești” susținută de dr. George Lazăr, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

 

2018 mai 17 comori (6)
2018 mai 17 comori (1)
2018 mai 17 comori (2)
2018 mai 17 comori (3)
2018 mai 17 comori (4)
2018 mai 17 comori (5)

În data de 18 aprilie 2018, de la ora 18, Arhivele Naționale organizează, în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei, o nouă întâlnire din seria Comori din Arhivele Naționale. La această a treia conferință, doamna notar Doina Dunca, consilier în cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, va susţine prelegerea “Testamentul în istorie-datorie sau moft”?
Amfitrioana conferinţei va fi dr. Georgeta FILITTI, istoric.

Cu ocazia evenimentului, publicul participant va putea viziona și o micro-expoziție cu cele mai interesante testamente din colecțiile Arhivelor Naționale, expuse în original.

Evenimentul va avea loc în holul central al Arhivelor Naţionale din Bd. Regina Elisabeta, nr. 49. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

2018 aprilie 18 comori din arhive (1)
2018 aprilie 18 comori din arhive (3)
2018 aprilie 18 comori din arhive (2)
2018 aprilie 18 comori din arhive (4)
Se încarcă...

Arhivele Naționale ale României sărbătoresc 186 de ani de la înființare și vă invită marți, 31 octombrie 2017, începând cu orele 10:00, la sediul din Bd. Regina Elisabeta nr. 49, la conferința-dezbatere „Campaniile militare din 1917”, iar de la orele 13:30 pentru lansarea noului website www.arhivelenationale.ro

 

Programul evenimentelor:

 

10:00 – 10:15 Cuvânt de salut al directorului Arhivelor Naţionale, dr. Ioan Drăgan

 

10.15 – 12:00 Conferinţa-dezbatere „Campaniile militare din 1917”

 

Conf. univ. dr. Sime Pirotici (Academia de Poliție „Al. I. Cuza”, Facultatea de Arhivistică) – Perspective geostrategice în estul Europei la sfârșitul Primului Război Mondial

 

Dr. Cosmin Ioniţă (Universitatea București, Facultatea de Istorie) – „Revoluția rusă din februarie 1917 și impactul asupra României”

 

General maior (r.) dr. Mihail E. IONESCU – „România și Rusia în vara anului 1917”

 

Pauză: 11:00-11:10

 

Col. (r) dr. Petre OTU – „Unele aspecte controversate ale bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz”.

 

Dr. Pîrvulescu Bianca Beatris (Arhivele Naționale) – „Imaginea inamicului pe frontul românesc în anul 1917 reflectată în scrierile cu caracter memorialistic ale combatanților din Armata Română”

 

Anemari Monica Negru (Arhivele Naționale) – „Primul război mondial în scrieri personale”

 

Discuții

 

13:30 Lansarea noului website al Arhivelor Naţionale www.arhivelenationale.ro

 

Pe durata evenimentelor vor fi deschise publicului expoziţia „Campaniile militare din 1917” şi miniexpoziţia „Arhivele Statului în Marele Război”.

Vă anunțăm că în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2016 Arhivele Naționale marchează 185 de ani de existență instituțională. Cu acest prilej este organizată o suită de evenimente (mese rotunde, lansări de filme, lansări de carte, dezbateri etc.). Vă punem la dispoziție programul complet al evenimentelor. 

Cu ocazia Zilei Arhivelor se organizează o suită de evenimente, după cum urmează:

 

Ziua de 30 octombrie 2015 este rezervată, începând cu ora 10.00, unei mese rotunde dedicate temei România neutrală, 1914-1916, având ca invitați pe Sorin Cristescu, Cosmin Ioniță, Valeria Soroștineanu, Alina Șmigun și Monica Negru și fiind moderată de Mirela Tîrnă.

În cuprinsul aceleiași zile, de la ora 12.30 vor fi lansate volumele: Arhivişti ardeleni (dicţionar biobibliografic), publicație care va fi prezentată de către Ioan Drăgan (directorul Arhivelor Naționale) și Liviu Boar (șeful SJAN Mureș și coordonator al volumului), și Istorie în documente. Mavrocordații (1711-1786), care va fi prezentat de Gheorghe Lazăr (Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”).

 

În ziua de 29 octombrie, elevi ai liceului bucureştean “I. L. Caragiale” vor efectua vizite didactice, care includ prezentări de documente şi depozite de arhivă.

 

De asemenea, în perioada menţionată, la nivelul Arhivelor judeţene vor fi organizate acţiuni culturale şi ştiinţifice, menite să pună în valoare tezaurul arhivistic deţinut: simpozioane și mese rotunde (SJAN Bacău, Buzău, Constanța, Dolj, Vâlcea, BJAN Călărași), lansări de carte (SJAN Harghita, Sibiu), expoziţii documentare (SJAN Alba, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Timiș, BJAN Teleorman), zile ale “porţilor deschise” (SJAN Bacău, Buzău, Covasna, Galați, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Vrancea, BJAN Giurgiu, Satu Mare) etc. În același context, în ziua de 29 octombrie, începând cu ora 14.00, SJAN Iași organizează o prezentare a colecției Ghibănescu, recent achiziționată de către Arhivele Naționale.

Joi, 30 octombrie 2014: „Asăneştii” – prelegere susţinută de Alexandru Madgearu
În cadrul ciclului de prelegeri „Interferenţe”, Alexandru Madgearu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară) prezintă comunicarea intitulată Asăneştii. Istoria politico-militară a statului dinastiei Asan (1185-1280). Evenimentul are loc joi, 30 octombrie 2014, începând cu ora 11.00, în Sala „Aurelian Sacerdoţeanu”, accesul fiind liber.

 

Vineri, 31 octombrie 2014: Acces online la documentele Arhivelor Naţionale (masă rotundă)
Sub titlul Acces online la documentele Arhivelor Naţionale. Demonstraţii practice pentru public, va avea loc prezentarea portalului extern al Arhivelor Naţionale de către Bogdan-Florin Popovici (şef SJAN Braşov) şi Ioana Iordăchescu (manager de proiect). Evenimentul are loc vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 11.00, în holul central al Arhivelor Naţionale, accesul fiind liber.

Suntem în măsură să anunțăm câștigătorii ediției a IX-a (2018) a Premiilor Arhivelor Naționale:

Premiul I – „Cercetătorul anului 2018”: Cristian CONSTANTIN

Premiul II – Irina MATEI

Premiul III – Mihai-Octavian GROZA

 

Felicitări!

Update: Au fost nominalizați câștigătorii celei de a VIII-a ediții a Premiilor Arhivelor Naționale, dupa cum urmează:

 

Categoria Cercetători:

Premiul I: Nu se acordă

Premiul II: Mihai-Octavian Groza

Premiul III: Silviu-Constantin Nedelcu

 

Categoria studenți:

Nu se acordă

 

Arhivele Naționale țin să mulțumească pe această cale tuturor participanților. Totodată, subliniem faptul că deși între dosarele de candidatură s-au aflat numeroase lucrări de o reală valoare științifică , concursul este destinat candidaților cu vârsta de până la 35 de ani și a căror cercetare include și referințe la documente aflate în păstrarea Arhivelor Naționale.


Vă aducem la cunoștință că instituția noastră organizează cea de-a VIII-a ediție a Premiilor Arhivelor Naționale, destinată tinerilor cercetători.
Depunerea documentației necesare pentru participare se poate face până la data de 10 februarie 2018. Pentru mai multe detalii referitoare la condițiile de participare, click aici!

Update: Vă aducem la cunoștință că au fost nominalizați câștigătorii celei de a VII-a ediții a Premiilor Arhivelor Naționale, după cum urmează:

 

Categoria Cercetători:
Premiul I: nu se acordă.
Premiul al II-lea: Valentin Maier.
Premiul al III-lea: Iuliu-Marius Morariu și Marian-Alin Dudoi.

 

Categoria Studenți:
Premiul I („Studentul anului 2016”): Ionuț-Mircea Marcu.

Premiu special:
Marco Cassioli.


Vă aducem la cunoștință că instituția noastră organizează cea de-a VII-a ediție a Premiilor Arhivelor Naționale, destinată tinerilor cercetători.
Depunerea documentației necesare pentru participare se poate face până la data de 10 februarie 2017. Pentru mai multe detalii referitoare la condițiile de participare, click aici!

Update: În urma unui dificil proces de selecție, ca urmare a numeroaselor candidaturi având un înalt grad de competitivitate, suntem în măsură să vă anunțăm câștigătorii celei de a VI-a ediții a Premiilor Arhivelor Naționale.

A. Categoria „Cercetători”:
– Premiul I („Cercetătorul anului 2015): Florin-Bogdan MATEESCU (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București);
– Premiul al II-lea: Mircea-Gheorghe ABRUDAN (Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj);
– Premiul al III-lea: Alexandru CIOCÎLTAN (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București).

B. Categoria „Studenți”:
– Premiul I („Studentul anului 2015”): Mihail Anatolii CIOBANU (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași);
– Premiul al II-lea: nu se acordă;
– Premiul al III-lea: nu se acordă.


Vă aducem la cunoștință că instituția noastră organizează cea de a VI-a ediție a Premiilor Arhivelor Naționale, destinată tinerilor cercetători. Depunerea documentației necesare pentru participare se poate efectua până în data de 5 februarie 2016.
Pentru mai multe detalii referitoare la condițiile de participare, click aici!

Suntem în măsură să vă anunțăm rezultatele celei de a V-a ediții a Premiilor Arhivelor Naționale:

A. secțiunea Cercetători:
Premiul I („Cercetătorul anului 2014”): Oana MARINACHE;
Premiul al II-lea: Sergiu SOICA;
Premiul al III-lea: Iulian-Cătălin NECHIFOR.

B. Secțiunea Studenți:
Premiul I („Studentul anului 2014”): Silvian-Emanuel MAN;
Premiul al II-lea: Ionuț-Marian FILIPESCU și Simona-Adriana PĂUNESCU.

C. Premiu special: Gabriel-Ciprian STEGĂRESCU (elev).


Premiile Arhivelor Naționale – ediția a V-a

Update: Anunțarea rezultatelor concursului pentru Premiile Arhivelor Naționale se amână pentru data de 27 februarie 2015.

Vă aducem la cunoștință că instituția noastră organizează cea de a V-a ediție (2014) a Premiilor Arhivelor Naționale, destinată tinerilor cercetători. Depunerea documentației necesare pentru participare se poate efectua până în data de 9 ianuarie 2015.

Pentru mai multe detalii referitoare la premiile ANR și la condițiile de participare, click aici!

La data de 12 decembrie 2018, începând cu ora 14.30, la sediul instituției noastre din Bd. Regina Elisabeta 49, sector 5, București, vor avea loc lansări de carte.

 

Vor lua cuvântul: Ioan Drăgan, Liviu Maior, Dan Mărgărit, Ion Giurcă, Manuel Stănescu, Bogdan Caranfilof.

 

La eveniment vor participa grupuri de elevi de la diferite licee bucureștene.

 

Pentru detalii, accesaţi comunicatul de presă.

 

Arhivele Naționale au plăcerea de a vă invita vineri, 8 iunie 2018, ora 13, la sediul central din bd. Regina Elisabeta, nr. 49, cu ocazia lansării volumului „Eroinele României Mari”, coordonat de către prof. univ. dr. Adina Berciu Drăghicescu, realizat în parteneriat de Fundatia Universitară „Carol I”, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Literaturii Române și Arhivele Naționale ale României.

 

2018 iunie 11 lansare eroine (2)
2018 iunie 11 lansare eroine (1)
2018 iunie 11 lansare eroine (3)

Arhivele Naţionale ale României păstrează o bogată corespondenţă a primei perechi regale a României, Carol I (1839-1914) şi Elisabeta (1843-1916), care este publicată acum pentru prima oară integral într-o ediţie critică ştiinţifică în limba germană, îngrijită de Silvia Irina Zimmermann (Colecţia Centrului de Cercetare al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied; editura Ibidem, Stuttgart).

Corespondenţa perechii regale din Arhivele Naţionale din Bucureşti cuprinde aproape întreaga perioadă a căsniciei lor (44 din 45 de ani) – începând cu epistolele Elisabetei din vremea logodnei din octombrie 1869 şi până la ultima scrisoare, tot a reginei către rege, din anul 1913, din perioada celui de-al doilea Război Balcanic – şi oferă o privire de ansamblu amănunţită asupra relaţiei conjugale a primei perechi regale a României.

Pentru istorici, deosebit de interesantă este corespondenţa din perioada Războiului de Independenţă al României (războiul ruso-turc 1877-1878), redată în această ediţie pentru prima oară integral şi fidel după manuscrisul original, un fond epistolar deosebit de bogat, conţinând scrisori în egală măsură şi de la Carol I şi de la Elisabeta. În contextul istoriei feminine şi al istoriei femeilor din aristocraţia europeană, scrisorile Elisabetei oferă o privire amănunţită asupra universului sentimental şi a vieţii cotidiene a unei principese de origine germană într-o ţară din sud-estul Europei. Pentru cei interesaţi de istoria dinastiei de Hohenzollern, corespondenţa de faţă, editată după criterii critice ştiinţifice, relevă în mare parte un material inedit despre prima pereche regală a României. Pe lângă informaţiile de interes istoric, corespondenţa dintre Regele Carol I şi Regina Elisabeta oferă, de asemenea, o mărturie emoţionantă a vieţii lor, bogate în evenimente şi succese, dar şi marcate de pierderi tragice şi speranţe neîmplinite, şi care rămâne un preţios document de epocă despre relaţia personală, plină de respect, devotament, prietenie şi dragoste reciprocă a celui mai longeviv cuplu regal pe tronul României.

 

Lansarea volumelor:

(eveniment în lb. germană)
Rheinische Landesbibliothek Koblenz, 19 aprilie 2018, ora 19
Moderatoare: Dr. Barbara Koelges
Prezintă: Dr. Edda Binder-Iijima, Dr. Silvia Irina Zimmermann

 

Sursa: http://www.carmensylva-fwa.de/blog/corespondenta-regala-2018/

1 Decembrie 1918 reprezintă un moment istoric crucial pentru identitatea poporului nostru: momentul Marii Uniri – idealul național în sfârșit împlinit. Un fotograf și camera lui de fotografiat ne fac să trăim, la un secol distanță, ceva din „culoarea”, speranța și gravitatea acestor zile însemnate. Cine este Samoilă Mârza? Cine este cel care a rămas cunoscut drept fotograful Marii Uniri? Editura Monitorului Oficial și Arhivele Naționale ale României vă invită să-l descoperiți, într-un album elegant, bilingv (română-engleză), ce reproduce fotografiile unui alt album, apărut acum aproape 100 de ani, dăruit de către fotograful însuși marelui om politic Iuliu Maniu.

Cu un text introductiv semnat de istoricul Radu Mârza, ce atribuie și o dimensiune personală actului său recuperator, dată fiind înrudirea cu Samoilă Mârza, Albumul Marii Uniri conține 32 de fotografii, dintre care 5 înfățișează momentul propriu-zis al Adunării Naționale de la Alba Iulia, iar restul alte evenimente ori aspecte importante de la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919: ceremonia de depunere a jurământului și de sfințire a steagului tricolor al unităților militare românești din Viena, momentul plecării spre Alba Iulia a unui grup de țărani din satul natal al fotografului, Galtiu, îmbrăcați în straie de sărbătoare, sosirea la Alba Iulia a generalului francez Henri Berthelot, un grup de ofițeri ai Regimentului nr. 5 de Vânători de Munte, alături de intelectuali, notabilități din oraș, țărani, porțile I și a III-a ale cetății din Alba Iulia, respectiv monumentul eroilor de la Custozza, aflat în piața centrală a cetății. Celor menționate mai sus li se adaugă o fotografie de grup ce-i reprezintă pe membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Bănatului și părților românești din Ungaria și o frumoasă fotografie de tinerețe a fotografului.

 

Albumul România în timpul Primului Război Mondial. Aliați, adversari și propagandă. O istorie în imagini, sub semnătura prof. univ. dr. Alin Ciupală, ediție bilingvă (română-engleză), își propune să aducă în atenția publicului două aspecte mai puțin avute în vedere atunci când se discută despre participarea României în Primul Război Mondial, eveniment care a avut drept rezultat realizarea în 1918 a unirii tuturor provinciilor locuite de români:
– importanța surselor vizuale (fotografii, cărți poștale ilustrate, afișe, fluturași de propagandă, filme de epocă, benzi desenate) și a altor categorii de surse (medalii, plachete) în cercetarea trecutului și în înțelegerea unor procese complexe, precum războiul, proiectul național român, evoluțiile politice internaționale, Marea Unire. Dacă de cele mai multe ori cercetătorul a preferat sursele narative, documentele, în studiul subiectelor enunțate, imaginile pot fi la rândul lor la fel de relevante și chiar mai directe prin puterea lor de penetrare. Multe dintre cele cuprinse în albumul de față sunt unice, altele foarte rare, unele sunt uitate cu desăvârșire sau ignorate atunci când sunt identificate;
– subiectele spre care ne trimit aceste surse sunt la rândul lor inedite, precum: participarea femeilor din România la susținerea efortului de război al țării; organizarea pe teritoriul ocupat de Puterile Centrale a unor lagăre în care au fost deținuți militari francezi de origine africană capturați de germani pe frontul occidental; rolul omului simplu, pe lângă acela al personalităților, în război, atât în primele linii, cât și acasă; contribuția deosebită, civică, sanitară, politică, a reginei Maria; Primul Război Mondial în memoria colectivă românească după 1918 și până astăzi; bătălia propagandistică între Puterile Centrale și cele ale Antantei, la care România a luat parte de la început. Istoria în imagini o completează în mod fericit pe cea scrisă și îi oferă o culoare aparte, descompusă în toate nuanțele sale.

 

Lansarea albumelor a avut loc la sediul Arhivelor Naționale ale României din bd. Regina Elisabeta nr. 49 în data de 15 martie 2018, ora 15.00. Despre acestea au vorbit dr. Ioan Drăgan, director general al Arhivelor Naționale ale României, prof. univ. dr. Carol Căpiță și prof. univ. dr. Alin Ciupală, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, conf. univ. dr. Radu Mârza, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și Anca Ivașcu, redactor-șef al Editurii Monitorului Oficial.

 

2018 martie 15, lansare (1)
2018 martie 15, lansare (5)
2018 martie 15, lansare (2)
2018 martie 15, lansare (4)
2018 martie 15, lansare (3)

Arhivele Naționale ale României vor fi prezente și anul acesta la „Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură”, în perioada 22 – 26 noiembrie, nivelul 7.70, standul nr. 400.
Alături de oferta de publicații editate de Arhivele Naționale, inclusiv publicațiile unor arhive județene, vom pune la dispoziția publicului imagini ale documentelor aflate în administrarea instituției, grupate pe tematici, care urmează a fi expuse prin proiecție.

 

Se încarcă...