Apariții în presă

Atenție la gestionarea și păstrarea documentelor de arhivă!

 

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural Ilfov, conducerea Biroului Județean al Arhivelor Naționale ale României a atras atenția deconcentratelor ilfovene și primăriilor – instituții creatoare și deținătoare de documente – asupra consecințelor neaplicării legislației arhivistice în această activitate.

Așadar, dr. Cristina Dina Țineghe, șeful Biroului Județean al Arhivelor Naționale (BJAN) Ilfov a vorbit despre legislația arhivistică în vigoare, care statuează obligațiile ce revin creatorilor și deținătorilor de documente, în raport cu documentele pe care aceștia le creează. Asta în contextul în care, potrivit domniei sale, există multe solicitări făcute către BJAN Ilfov pentru eliberare de documente, în condițiile în care acestea nu mai sunt de găsit la instituțiile creatoare sau sunt găsite cu mare greutate sau deteriorate, ca urmare a păstrării în condiții improprii.

Atenţie la gestionarea și păstrarea documentelor de arhivă!


„Conacul de la marginea satului”. Ciclul de conferințe: COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE

 

În data de 27 martie 2019 la sediul Arhivelor Naționale ale  României din Bdul. Regina Elisabeta nr. 49 a avut loc întâlnirea tradițională, reflectată prin numărul mare de participanți, cu preponderență tineri, din seria COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE, amfitrion neobosita istoric, editor Georgeta FILITTI, în cadrul căreia conf. univ. dr. Bogdan SUDITU de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București a susținut prelegerea: Conacul de la marginea satului – o perspectivă culturală, socială și geografică asupra conacelor din România, la 70 de ani de la „noaptea moșierilor” (2 martie 1949).

„Conacul de la marginea satului”. Ciclul de conferințe: COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE

Tezaurul arhivistic al Moldovei

 

17 kilometri de șosea întinsă le-ar trebui celor care lu­crea­ză la Arhivele Naționale de la Iași să înșiruie dosarele cu documente aflate azi în grija lor. Un „drum” al arhivelor construit în aproape două veacuri, fără de care ar fi imposibil să înțelegem corect trecutul Moldovei. Căci o imagine completă se obține făcând apel la document, în Arhive. De acolo, din încăperile întunecoase, în care istoria șade cuminte, pe rafturi, așteptând să fie descoperită, se deschide calea reconstituirii unor epoci. Înființate și la București, și la Iași, prin Regulamentele Organice din 1831 și 1832, Arhivele Statului reprezintă singura instituție care a supraviețuit neschimbată de atunci și până în zilele noastre.

http://ziarullumina.ro/tezaurul-arhivistic-al-moldovei-142155.html

Bilanț rodnic la Arhivele Naționale Giurgiu

 

Potrivit informaţiilor oferite de Cristina Olteanu (foto), şefa Biroului Județean Giurgiu al Arhivelor Naționale (BJAN), în 2018, urmărind îndeplinirea cu responsabilitate și profesionalism a obiectivelor generale și specifice stabilite, această instituţie, cu o echipă restrânsă numeric, dar cu experiență și atașată domeniului, a înregistrat rezultate pozitive în fiecare sector al activității depășind pe alocuri indicatorii planificați.

http://www.giurgiuveanul.ro/stiri/bilant-rodnic-la-arhivele-nationale-giurgiu/#axzz5fPQkCFE9


Custodele Coroanei Române, Margareta, a efectuat, joi, o vizită la Arhivele Naţionale ale României, prilej cu care a afirmat că îşi doreşte colaborarea cu specialiştii instituţiei pentru punerea în ordine a arhivei contemporane a Casei Regale

 

„Noi ne gândim că trebuie să punem puţin în ordine arhiva noastră. Ea este destul de bine ordonată, dar trebuie să avem şi o colaborare cu specialiştii”, a declarant Custodele la sfârşitul vizitei.
Arhiva contemporană a Casei Regale ar putea ajunge în posesia Arhivelor Naţionale.
„Poate că da. Noi discutăm despre asta de câţiva ani. Dar în primul rând trebuie pusă în ordine, aşa am vorbit cu domnul director. S-o facem poate în această vară şi după aceea trebuie poate creată o structură special pentru asta. Încă este în discuţie”, a adăugat Custodele Coroanei.

https://www.agerpres.ro/social/2019/02/14/custodele-coroanei-margareta-trebuie-sa-punem-putin-in-ordine-arhiva-noastra-sa-avem-si-o-colaborare-cu-specialisti–258166


Arhivele Naţionale îşi schimbă sediul. Timp de câteva luni, nimeni nu va avea acces la documentele istorice

 

Sediul Arhivelor Naţionale din centrul Capitalei va intra în reabilitare pentru cinci ani. Între timp, toate documentele vor fi mutate într-un sediu provizoriu. Familia Regală a vizitat ieri Arhiva Naţională, unde vor fi predate documentele oficiale ale Regelui Mihai din exil sau cele din turneele pe care le-a făcut pentru integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană.

http://stiri.tvr.ro/arhivele-nationale-isi-schimba-sediul-timp-de-cateva-luni-nimeni-nu-va-avea-acces-la-documentele-istorice_841801.html#view


GALERIE FOTO: O călătorie de neuitat în istoria Focșaniului! Clădiri superbe, în fotografii din Arhivele Naționale Vrancea


Află de la Alina Pavelescu, lucruri pe care le știi doar dacă ești arhivist

 

https://www.zilesinopti.ro/articole/23449/afla-de-la-alina-pavelescu-lucruri-pe-care-le-stii-doar-daca-esti-arhivist?fbclid=IwAR2DMF1xtdgS3Emt9-1lUcZwja_1b-C0-mDzS2yYZPHsYE1gVu8VQQavDuo


Proiectul privind declasificarea informaţiilor privind comunităţile evreieşti – adoptat

 

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul de Lege privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din ţara noastră, care prevede declasificarea informaţiilor din perioada 1938-1989 referitoare la aceste comunităţi, depozitate la Arhivele Naţionale ale României.

http://www.bursa.ro/proiectul-privind-declasificarea-informatiilor-privind-comunitatile-evreiesti-adoptat-25205631

 

 

Eveniment dedicat Unirii Principatelor Române, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

(mai mult…)

Povestea directorului de la Arhivele Naționale Sălaj. 20 de ani la conducerea instituției

 

Un om simplu, modest și cu bun simț, este descrierea sălăjeanului Dănuț Pop, cel care ține în propriile mâini  frâiele Direcției Județene Sălaj a Arhivelor Naționale, de două decenii.

După pensionarea directorului de la acea vreme, Penea Ionel, postul a fost scos la concurs, în luna mai 1999. Dănuț Pop a participat la concurs, iar pe 1 iulie 1999 a preluat frâiele instituției. Era conștient de responsabilitățile funcției pe care avea să o ocupe, dar l-a împins dragul de documente, de istorie, faptul că în arhive se consemnează izvoarele istorice.

https://www.ziaruldesalaj.ro/inedit-povestea-directorului-de-la-arhivele-nationale-salaj-20-de-ani-la-conducerea-institutiei


Proiectul  ”Regina Maria, Ambasador Irezistibil al României Mari”, a fost deschis vineri la Casa Sfatului din Braşov

 

În cadrul proiectului a fost vernisată expoziţia outdoor de fotografie istorică ”Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari”, în Piaţa Sfatului, având ca temă activitatea externă a Reginei.
Expoziţia cuprinde o selecţie de fotografii istorice din colecţiile Arhivelor Naţionale ale României, Bibliotecii Congresului SUA, Muzeului Naţional Peleş şi din colecţii private.

https://www.agerpres.ro/cultura/2019/01/18/brasov-proiect-dedicat-reginei-maria-deschis-la-casa-sfatului–243651?fbclid=IwAR1JEEzXq6q6dPRi9NJffOOgj0A5StdhUb2r9YmqPuArr_BGvd3ZQfHKtbQ

 

Primele bănci, primele instituţii de credit din Bistriţa-Năsăud, într-o carte-document

 

Puţină lume ştie astăzi că primele instituţii de credit în judeţul nostru datează din zbuciumaţii ani 1880 şi că primele asemenea încercări de ajutorare financiară a populaţiei din zonă s-au realizat în comunităţile rurale: volumul „Din istoricul instituțiilor de credit din județul Bistrița-Năsăud (1873-1940)” semnat de prof. univ. dr. Vasile Dobrescu şi dr. Adrian Onofreiu, cercetător dr. la Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud a fost prezentat publicului zilele trecute, la Biblioteca Judeţeană, instituţie care a şi editat şi publicat cartea, cu sprijinul Consiliului Judeţean.

FOTO/VIDEO: Primele bănci, primele instituţii de credit din Bistriţa-Năsăud, într-o carte-document

Carte document lansată de Centenar

 

Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război”, este cartea ce a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici Caraş-Severin, cu finanţare din partea Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul programului de aniversare a Centenarului României.

 

https://www.btv.ro/carte-document-lansata-de-centenar/


Documentele Unirii din Banatul de munte disponibile on-line

Documentele Uniriii din Banat sunt disponibile de acum pe internet. Biblioteca Județeană Paul Iorgovici Caraș-Severin a lansat proiectul ,,Banatul de Munte la Centenarul Marii Uniri. Platforma digitală pentru conservarea şi valorificarea de surse istorice.

Proiectul vizează conservarea patrimoniului cultural şi istoric din Banatul de Munte, existent în structuri info-documentare din judeţul Caraş-Severin, oferind şansa accesării facile a unor surse istorice de primă mână. Prin crearea colecţiei digitale Banatul de Munte la Centenarul Marii Uniri vor fi puse la dispoziţia publicului larg, din ţară şi din străinătate, prin intermediul unei platforme digitale, surse de epocă referitoare la Banatul de Munte în perioada de dinainte şi până la Marea Unire, surse care vor putea fi accesate şi consultate din orice parte a lumii.

 

Documentele Unirii din Banatul de munte disponibile on-line

Românii spre Marea Unire

 

Expoziţia „Românii spre Marea Unire’’ a fost vernisată joi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi se încadrează în șirul de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.
Expoziţia surprinde evenimente şi personalităţi care au pavat drumul spre Marea Unire şi care, totodată, i-au conferit legitimitate. Ea cuprinde artefacte, documente de arhivă, materiale cartografice, manuscrise şi tipărituri, obiecte cu valoare memorialistică, atât din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, cât şi de la alte instituţii din ţară. Numeroase exponate au o încărcătură simbolică aparte, ele aducând în prim-plan reperele pe care le-au avut românii în momentul Marii Uniri.

Printre exponate se numără un document original cu semnătura olografă a lui Mihai Viteazul, documentul original Supplex Libelum Valachorum din 1791, actul Proclamării Regatului României, uniforme ale militarilor români din perioada lui Alexandru Ioan Cuza, din timpul Războiului de Independenţă şi a Marelui Război. La vernisaj au luat parte prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, IPS, Andrei Andreicuţ, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş şi Ioan Drăgan, şeful  Serviciului Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale. 

ROMÂNII SPRE MAREA UNIRE


BJAN Teleorman: Istoricul şi fondurile de arhivă
 

Deşi Teleormanul este unul dintre cele mai vechi judete ale României, o instituţie arhivistică, specializată în pregatirea, preluarea, păstrarea şi valorificarea documentelor a luat fiinţă abia la 7 iunie 1951, sub denumirea de Secţia Arhivelor Statului Regiunea Teleorman.

Primul sediu a fost o încăpere în incinta Primăriei Roşiorii de Vede.

În 1952, după desfiinţarea Regiunii Teleorman, unitatea a devenit raională. La 9 decembrie 1954 s-au înfiinţat filiale ale Arhivelor Statului şi în raioanele Turnu Măgurele şi Alexandria. Cele trei instituţii s-au ocupat de activitatea arhivistică de pe teritoriul actualului judeţ Teleorman până în anul 1968.

După reforma administrativ-teritorială din 1968 a luat fiinţă Filiala Arhivelor Statului Judeţul Teleorman. Deşi reşedinţa judeţului se afla în Alexandria, sediul filialei s-a stabilit în localul Judecătoriei Turnu Magurele, unde a funcţionat până în 1974, când unitatea s-a mutat la Alexandria.

Ca urmare a restructurărilor intrate în vigoare la 25 noiembrie 2009, direcţia judeţeană a devenit serviciu judeţean, iar din 1 august 2011 birou.

BJAN Teleorman: Istoricul şi fondurile de arhivă

 

 

Teleorman, Alexandria: Evenimente dedicate „Zilei Arhivelor Naționale”

 

Sub genericul ciclului expoziţional „România şi Războiul de Întregire”, a fost deschisă, recent, în Sala „Auditorium” a Muzeului Judeţean Teleorman (din Alexandria) expoziţia „1918 – Anul Întregirii Națiunii”.

Manifestarea  a fost organizată de Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României şi cu participarea PS Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Teleorman, Alexandria: Evenimente dedicate „Zilei Arhivelor Nationale”


Alte vremuri… Cu oameni care trăiau sub amenințarea atroce a morții…

 

Cărțile poștale însoțite de emoționante fotografii de epocă sunt cuprinse într-un spectaculos album coordonat de Adrian Onofreiu și Cornelia Vlașin de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud și intitulat „Chipuri din marele război. Viaţa în imagini a combatanţilor din Bistriţa-Năsăud” – prezentat publicului și celor pasionați de istorie în ultima zi a lunii octombrie, când se celebrează si Ziua Arhivelor.

Volumul a fost editat cu sprijinul Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, reprezentată la eveniment de dr. Alexandru Bogdan Bud.

Profesorul universitar Ioan Cârja, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca a remarcat în discursul său „şantierele de lucru” ale celor de la Arhivele din Bistrița-Năsăud, de o „ritmicitate admirabilă”, care nu se regăsește în alte filiale ale Arhivelor Naţionale, mult mai dotate din punct de vedere financiar. „Ceea ce se întâmplă la Bistriţa-Năsăud este un model de performanţă intelectuală şi de bune practici”, a subliniat profesorul Ioan Cârja, explicând importanța volumului „Chipuri din marele război”, care ne dezvăluie „memoria de jos a războiului”.

ALTE vremuri… Cu oameni care trăiau sub amenințarea atroce a morții…


65 de ani de la înfiinţarea Arhivelor în Bacău

 

Zilele acestea, s-au împlinit 65 de ani de la înfiinţarea Secţiei Regionale a Arhivelor Statului, în prezent Serviciul Judeţean al Arhivelor Statului.

Pentru a marca acest eveniment, conducerea secţiei băcăuane a organizat un simpozion, la care au fost invitaţoi elevi ai Colegiului “Ion Ghica”, împreună cu profesorii lor. Au mai participat, personal din Arhive, fostul director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului, prof. Vilică Munteanu.

https://www.desteptarea.ro/65-de-ani-de-la-infiintarea-arhivelor-in-bacau/


„Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, expoziție eveniment la Muzeul de Istorie

 

Miercuri, 14 noiembrie 2018, la Muzeul de Istorie și Arheologie, vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la deschiderea expoziției „Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România și 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. La eveniment au mai participat prefectul Lucian Furdui, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu și Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii.

Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Eco Muzeale „Gavrilă Simion“, Consiliul Județean Tulcea, cu finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale și în parteneriat Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României, Biroul Județean Tulcea al Arhivelor Naționale și filiala Tulcea a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

„Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, expoziție eveniment la Muzeul de Istorie


Expoziția foto-documentară “Ministerul Afacerilor Interne 1918-2018 – Arc peste timp“

 

În perioada 05-23 noiembrie, Centrul Cultural al M.A.I., în colaborare cu InfoCons, vă invită la expoziția foto-documentară, organizată sub egida Centenarului Marii Uniri, intitulată “Ministerul Afacerilor Interne 1918-2018 – Arc peste timp “.

La eveniment participă domnii Sorin Mierlea, președintele InfoCons  și consilierul superior dr. Laurențiu Szemkovics, de la Arhivele Naționale.

https://www.infocons.ro/ro/i-expozitia-fotodocumentara-ministerul-afacerilor-interne-19182018-arc-peste-timp-MjA5ODQtMQ.html


Cu ce se ocupau în viața de zi cu zi pompierii voluntari din Alba Iulia anului 1923. Lista meseriilor

Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale a publicat marți, 13 noiembrie, pe rețeaua de socializare Facebook, o imagine care prezintă tabloul pompierilor voluntari din Alba Iulia, la 23 septembrie 1923. Acesta cuprinde un număr de 22 de nume de cetățeni, de diverse naționalități și ocupații.

https://alba24.ro/cu-ce-se-ocupau-in-viata-de-zi-cu-zi-pompierii-voluntari-din-alba-iulia-anului-1923-lista-meseriilor-683439.html


Valeria Tănase și Ionela Dinescu despre refugiații polonezi

 

 


Guvernul a aprobat proiectul Legii arhivelor – 1 milion de euro consolidarea sediului Arhivelor

 

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul Legii arhivelor şi va aloca un milion de euro ca parte de cofinanţare dintr-un proiect pe bani europeni care vizează, între altele, lucrări arhitecturale şi de consolidare a sediului Arhivelor Naţionale, a declarat premierul Viorica Dăncilă.


”… s-a întâmplat acum 100 de ani” – expoziție documentară la Arhivele Naționale Alba

 

Ziua Arhivelor Naționale ale României a fost sărbătorită astăzi la Alba Iulia cu deschiderea expoziției ”… s-a întâmplat acum 100 de ani”. Expoziția este realizată în cadrul proiectului ”Istorie și Memorie” de către Arhive Alba în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, și a prezentat documente legate de centenar structurate pe două aspecte.

”Primul aspect, documentele care sunt expuse pe panouri, arată modalitatea prin care toți românii așteptau Adunarea de la Alba Iulia, pentru că sunt tot felul de apeluri, proclamații, apeluri la calm, la liniște sau îndemnuri de a veni la Alba Iulia din toate colțurile țării” a explicat Dana Zecheru, șeful serviciului Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale.

http://revistadealba.ro/s-a-intamplat-acum-100-de-ani-expozitie-documentara-la-arhivele-nationale-alba/


Ziua Arhivelor Naționale

 

31 octombrie, Ziua Arhivelor în România! Prestigioasa instituţie de cultură, au fost înfiinţată prin Regulamentele Organice din 1831/1832. În depozitele Arhivelor Naţionale se păstrează 320 km liniari de documente.

https://tele2drobeta.ro/2018/10/31/ziua-arhivelor-nationale/

 

Se încarcă...

Arhivele Naționale ale României au încheiat un acord de colaborare cu televiziunea B1, pentru realizarea unei rubrici de istorie, intitulată „Se întâmpla acum 100 de ani”, în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum” realizată de Tudor Barbu.

În fiecare zi, de luni până vineri, în perioada 1 decembrie 2017 - 1 decembrie 2018, arhiviștii vor prezenta publicului evenimente atât din sfera oficială, cât și din viața socială a românilor, în Bucureștii aflați sub ocupație germană, în Iașiul devenit capitală de refugiu și în celelalte regiuni românești.

Click aici pentru a vedea toate episoadele


Vă aducem la cunoștință faptul că pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne a fost creată o secțiune dedicată informării publicului pe tema Referendumului național pentru revizuirea Constituției (6-7 octombrie 2018). Aceasta poate fi accesată la următoarea adresă: http://www.mai.gov.ro/index03_2_04_6.h

tml

 

Vă aducem la cunoștință că Ghidul de informare pentru cetățeni în relația cu structurile Ministerului Afacerilor Interne este disponibil la următoarea adresă: http://www.mai-dga.ro/wp-content/uploads/prevenire/ghid_informare.pdf

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări a situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații-limită, câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România, a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit” pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în Planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.

DSU are deja o aplicație mobilă (iOS / Android) și face eforturi proactive împreună cu instituțiile din subordine (ex: SMURD) pentru a informa, educa și conecta societatea românească la surse oficiale de informații privind situațiile de risc și de urgență.

Un pas următor pentru DSU a fost lansarea platfomei web centralizate, disponibilă la adresa fiipregatit.ro, ce va deveni sursa oficială de informații pentru publicul larg despre măsurile de siguranță, și reacție în caz de urgență.