Apariții în presă

Carti rare din patrimoniu national, la Buzau (III) / Penticostarion tiparit in 1743, cea mai veche carte din colectia Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale

 

In colectiile bibliotecii Serviciului judetean Buzau al Arhivelor Nationale se gasesc aproximativ 200 de carti de patrimoniu din secolele XVIII-XIX. Printre cele mai vechi este un „Penticostarion” din anul 1743, scris in limba romana cu caractere chirilice, cu tipar negru si rosu. Penticostarul este o carte speciala de cult, cuprinzand randuiala sfintelor slujbe de la Inviere si pana la Duminica Tuturor Sfintilor. Numele cartii, de la grecescul Pentikostarion, i se trage de la perioada de cincizeci de zile ale carei cantari le cuprinde, numita „Cincizecime” (penticosti).

Cartea a aparut la tipografia Sfintei Mitropolii din Bucuresti, prima infiintata pe cheltuiala bisericii din Tara Romaneasca, din initiativa mitropolitului Varlaam in 1678. Volumul a fost tiparit sub patronajul domnului Tarii Romanesti Mihai Racovita si mitropolitului Neofit Criteanul, care a acoperit si cheltuielile de tiparire.

 

http://www.ziare.com/buzau/stiri-life-show/carti-rare-din-patrimoniu-national-la-buzau-iii-penticostarion-tiparit-in-1743-cea-mai-veche-carte-din-colectia-serviciului-judetean-al-arhivelor-nationale-7814811


Clădirea Arhivelor Naționale Vrancea: de la gimnaziul Unirea, școală de fete și spital de campanie, la miliție și securitate

 

 

GALERIE FOTO: Turist în Focșani. Clădirea Arhivelor Naționale Vrancea: de la gimnaziul Unirea, școală de fete și spital de campanie, la miliție și securitate


Imagine document. Filigranul primei fabrici de hârtie din Țara Românescă

 

Asemuit în literatura de specialitate cu stema Basarabilor, filigranul apare pe hârtia produsă în Țara Românească, fabricarea acesteia fiind atribuită morii de hârtie de la Râmnicu-Vâlcea. Contramarca filigranului este formată din ligatura a două slove chirilice a căror semnificație nu a fost stabilită.

Imagine document. Filigranul primei fabrici de hârtie din Țara Românească


Comori ascunse: de la „Istoria Constantinopolului“, care se vinde şi cu 4.000 de dolari, la „200 de reţete cercate“, senzaţia secolului XIX

 

Arhivele Naţionale ascund multe comori prea puţin cunoscute, cum este cazul unor reţete vechi de peste un secol şi jumătate sau al istoriei Bizanţului, o capodoperă care are mai bine de 300 de ani. Serviciul Judeţean Vâlcea deţine un astfel de tezaur.
Cea mai veche carte din biblioteca Serviciului Judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale (SJVAN) are peste trei secole de existenţă. Este o „Istorie a Constantinopolului” de la 1685, în limba franceză, editată la Paris în timpul Regelui Ludovic al XIV-lea.  La fel de preţioase însă sunt şi cartea despre Decretul Regal privind Transilvania, de la 1763 sau „Convorbirile literare” în care a apărut pentru prima dată în România „Luceafărul” lui Eminescu. În colecţie am dat şi peste un „Cod civil francez” de pe timpul lui Napoleon, din 1806, dar şi peste o carte mai deosebită: „200 de reţete cercate”, editată la Iaşi, în 1841.

https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/video-comori-ascunse-istoria-constantinopolului-vinde-4000-dolari-200-retete-cercate-senzatia-secolului-xix-1_5d837d40892c0bb0c6bf85d9/index.html

 

Document cu sigiliul lui Ștefan cel Mare, păstrat în Arhivele brăilene

 

Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale păstrează în tezaurul său uricul lui Bogdan al III-lea, de la 1505, scris pe pergament. Documentul a intrat în posesia instituţiei în urmă cu mai bine de 30 de ani şi poartă pecetea domnitorului Moldovei, imprimată în ceară roşie, cu şnur de mătase.

Cel mai vechi document oficial păstrat la Brăila şi intrat în Colecţia Documente a Serviciului Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale (SJAN) în urmă cu mai bine de trei decenii este cartea (uricul) lui Bogdan al III-lea, domnul Moldovei (1504-1517) – fiul lui Ştefan cel Mare – prin care întăreşte cumpărarea satului Hălmăjeşti, pe Tutova, „unde a fost Hălmaj, sub cetate”, de către Mircea Ezereanu şi surorile sale, Grigorea şi Maruşca. Proprietatea a fost plătită cu 50 de zloţi tătărăşti (aur) lui Jora, fiul lui Jurj Răspopa, în faţa domnului.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de consilierul superior Cristian Filip din cadrul SJAN Brăila, documentul este original şi este scris pe pergament (piele de animal prelucrată special), în limba slavonă – limba cancelariilor domneşti. Este pătat şi rupt puţin la îndoituri şi are aplicată pecetea atârnată din ceară roşie (cu stema Ţării Moldovei). Este cel mai vechi document aflat în păstrarea instituţiei, având dimensiunile de 22 x 38 cm.

Uricul vechi de secole a fost dat în reşedinţa domnească de la Hârlău, la 1 iulie 1505 (7013 de la facerea lumii), fiind redactat de Ion Popovici, în faţa domnitorului Bogdan al III-lea, zis „cel Orb”, şi în faţa marilor boieri – Giurgiu vornicul, Şteful, Toader şi Negrilă, pârcălabi de Hotin, Ieremia şi Dragoş, pârcălabi de Neamţ, Şandru, pârcălab de Cetatea Nouă, Arbore, portarul Sucevei, Clanău spătarul, Isac vistiernicul, Şarpe postelnicul şi a altor boieri (vezi Istros V, 1987).

Documentul deosebit de important, dată fiind vechimea şi raritatea unor astfel de acte oficiale, a aparţinut brăilencei Ana D. La un moment dat, fiul acesteia, Mihai, elev al Şcolii Generale nr. 7 Brăila – actuală „Ion Creangă” – l-a adus la muzeu. Era cu câţiva ani înainte de căderea comunismului.

http://obiectivbr.ro/content/document-cu-sigiliul-fiului-lui-%C5%9Ftefan-cel-mare-p%C4%83strat-%C3%AEn-arhivele-br%C4%83ilene

5, 3 km de istorie la Arhivele Naționale Brăila

 

Înfiinţat în urmă cu 66 de ani, în condiţii deosebit de grele – pentru că nu avea sediu -Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Brăila (SJAN) a fost şi a rămas „păstrătorul memoriei naţionale”, prestigioasă instituţie de interes naţional menită să conserve istoria oraşului şi judeţului şi să o transmită urmaşilor urmaşilor noştri, aşa cum este ea, netrucată şi dovedită cu documente.

Puţini la număr, dar motivaţi de ataşamentul faţă de profesie, specialiştii arhivişti verifică, ordonează şi inventariază mii şi mii de documente, unele vechi de un secol şi jumătate, pe care le conservă şi le pun la dispoziţia cetăţeanului. Fac acest lucru zi de zi, riscându-şi sănătatea, pentru că documentele vechi sunt pline de praf, mucegai şi ciuperci periculoase. Fără aceşti truditori nu ne-am cunoaşte istoria şi obârşia. Nu am şti cine suntem şi de unde venim şi am orbecăi în întuneric.

http://obiectivbr.ro/content/53-km-de-istorie-la-arhivele-na%C5%A3ionale-br%C4%83ila


Muzeul Județean găzduiește expoziția „Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni ”

Muzeul Județean găzduiește expoziția “Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni”


Expozitie dedicata pompierilor teleormaneni la Muzeul Judetean Teleorman

 

”Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni”, așa se numește expoziția de documente istorice și tehnică deschisă astăzi la sediul Muzeului Județean din Alexandria. Manifestarea se înscrie în evenimentele programate de municipalitatea alexăndreană cu ocazia Zilelor municipiului Alexandria.

Vitrinele sălii de expoziție găzduiesc începând de astăzi documente inedite despre începuturile armei de pompieri în județul nostru. La evemient au participat autoritățile publice locale, copii, dar și simpli oameni.
Vernisajul a fost organizat de către Muzeul Județean, Arhivele Naționale, în colaborare cu reprezentanții ISU Teleorman.

Biroul Arhivelor Naționale Teleorman deține documente importante pentru arma pompierilor, ba chiar unele dintre aceste înscrisuri descriu în clar intervenția militarilor vremurilor de mult apuse la incendii.
Cumva expoziția ne prezintă evoluția pompierilor teleormăneni de la înființare până în zilele noastre, fiind expuse în sală și echipamente pe care militarii le folosesc la intervenții.
Spre deliciul copiilor care se aflau în sală, unul dintre foștii comandanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență A.D. Ghica al județului Teleorman a prezentat o colecție deosebită de machete de mașini de pompieri și nu numai.

https://www.mediasudtv.ro/cultura/expozitii/expozitie-dedicata-pompierilor-teleormaneni-la-muzeul-judetean-teleorman.html


Vă pensionați? Vezi unde sunt arhivele societăților lichidate!

 

Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale a întocmit Lista deținătorilor societăților lichidate, pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor interesați în stabilirea/recalcularea pensiilor.

http://www.rasunetul.ro/va-pensionati-vezi-unde-sunt-arhivele-societatilor-lichidate

 

BRAȘOV. Gernot Nussbächer, omagiat în ziua în care ar fi împlinit 80 de ani

 

Istoricul şi arhivistul braşovean Gernot Nussbächer ar fi împlinit astăzi 80 de ani. Dar boala și moartea au fost mai grăbite și au luat-o înainte. La aniversarea naşterii sale, Gernot Nussbächer, arhivist și istoric al Brașovului și Transilvaniei, ce a dedicat, printre altele, lucrări substanțiale lui Johannes Honterus și Bisericii Negre, temele sale de suflet, pe care le-a studiat cu pasiune, este comemorat pentru activitatea sa pe multiple planuri. Astfel, începând cu ora 11.00, la Cimitirul Luteran din Strada Lungă nr. 2 se va pune o placă memorială. De la ora 12.00, , în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul memorial „Casa Mureşenilor”, va fi evocat de arhivişti, bibliotecari, cercetători, cadre universitare, editori, etnografi, jurnalişti, muzeografi, muzicieni, colaboratori apropiati şi prieteni Mulţi dintre cei prezenţi au primit ajutorul şi sprijinul necondiționate în munca lor de la acest spirit generos şi atotcuprinzător.

https://www.mytex.ro/stiri/273-cultura/605039-brasov-gernot-nussbaecher-omagiat-in-ziua-in-care-ar-fi-implinit-80-de-ani.html

 

Trei ani fără Virgil Coman

 

În urmă cu trei ani, în seara de 5 august 2016, în ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului, șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, istoricul Virgil Coman, părăsea această lume, din cauza unor probleme cardiace, lăsând în urmă consternare, neputință și durere. Dar va dăinui mereu în amintirea celor care l-au prețuit pe omul Virgil Coman, familie, prieteni, colegi, colaboratori, personalități și oameni simpli pe care i-a ajutat mereu cu promptitudine ori de câte ori a fost nevoie. Fără să ceară nimic în schimb.

 

Tristul eveniment, care a îndurerat  cultura constănțeană, s-a petrecut într-o zi de vineri într-una dintre puținele librării din oraș, la „Prăvălia de cărți“, unde Virgil Coman  fusese invitat să prezinte cartea „La marginea Imperiului-Origini“, de Cristian Cealera. După ce și-a rostit discursul, i s-a făcut rău, iar încercările celor prezenți de a-l resuscita au fost zadarnice.

Trei ani fără Virgil Coman

Biblia românească salvată la Brăila

 

Arhivele păstrează, la loc de cinste, Biblia lui Şerban Cantacuzino, de la 1688, prima traducere integrală a Bibliei în limba română – “piatra de temelie a limbii române scrise”. În anii ’50, Biblia a fost la un pas de a fi dusă la topit, la combinatul Letea, alături de multe alte cărţi religioase. Ea a fost salvată de profesorul Nicolae Mocioiu, directorul Arhivelor. Biblia a aparţinut, cândva, bibliotecii din Brăila. Cu o valoare de inventar de 10.000 de lei, Biblia lui Cantacuzino este însă inestimabilă, existând doar câteva exemplare în toată ţara.

http://obiectivbr.ro/content/biblia-rom%C3%A2neasc%C4%83-salvat%C4%83-la-br%C4%83ila

 

Suită de evenimente la Palatul Regal din Madrid

 

Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid și cu Patrimoniul Național al Spaniei (organism public care se ocupă de administrarea și întreținerea bunurilor istorice ale Coroanei Regale a Spaniei) organizează în data de 26 iunie 2019, o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene și a împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania: o expoziție fotografică integrată cu obiecte din arhiva bibliotecii Palatului Regal, o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația românească și un concert extraordinar susținut de Cvartetul Enescu în Sala Coloanelor din Palatul Regal.

Expoziția este formată din fotografii inedite și cărți, precum și documente referitoare la vizita Reginei Maria în Spania, pentru prima oară expuse publicului. Majoritatea fotografiilor provin de la Arhivele Naționale ale României, în timp ce Biblioteca Palatului Regal va expune următoarele materiale inedite: portrete ale Reginei purtând semnătura acesteia, o ediție format mare, de lux, a cărții Reginei, My country, volumul Hommage de la Roumanie a Ferdinand le Grand și imagini ale Reginei Maria reflectate în presa spaniolă. Vor fi expuse și documente ale Casei Regale spaniole privind organizarea vizitei Reginei în perioada martie-mai 1929. Expoziția fotografică este curatoriată de istoricul Anca-Beatrice Todireanu și cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni care evocă personalitatea Reginei Maria, neobosita sa activitate umanitară, diplomatică, artistică și de promovare a culturii și a tradițiilor poporului român, precum și imagini din jurnalul din 1929 și vizita în Spania. Grafica este realizată de Roland Edgar Vasiliu, lector universitar la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București.

Suită de evenimente la Palatul Regal din Madrid


Vernisajul expoziţiei permanente „Senatul României, instituţie marcantă pentru istoria statului modern român”

 

Marţi, 25 iunie, la Senat, a avut loc vernisajul expoziţiei permanente ,,Senatul României, instituţie marcantă pentru istoria statului modern român” în sala de şedinţe a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului.

Expoziţia este dedicată documentelor juridice relevante pentru activitatea Senatului ca instituţie marcantă a istoriei societăţii şi democraţiei româneşti şi a fost realizată în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Arhivele Naţionale ale României.

Directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa, a accentuat că arhivele reprezintă memoria socială a naţiunii şi că instituţia a făcut un pas important în direcţia digitizării documentelor medievale şi de stare civilă.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2019/06/25/comunicat-de-presa-senat–331603

 

Comunicat de presa Arhivele Naționale: Cea de-a 26-a Reuniune EAG (European Archives Group) şi a cea de-a 39-a Conferinţă EBNA (European Board of National Archivists)

 

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Interne prin Arhivele Naționale ale României a organizat în perioada 6-7 iunie 2019, la București, un eveniment comun pentru a marca cea de-a 26-a Reuniune EAG (European Archives Group) şi a cea de-a 39-a Conferinţă EBNA (European Board ofNational Archivists).

Comunicat de presa Arhivele Naționale: Cea de-a 26-a Reuniune EAG (European Archives Group) şi a cea de-a 39-a Conferinţă EBNA (European Board of National Archivists).

They Got the Photo but No One Saw the Movie (Bogdan Florin Popovic)

 

Bogdan Florin Popovici, Head of the Brsov County Archives, discusses his almost accidental start in the school of archival science (which was part of the police academy), how the National Archives of Romania functions, working for a great archivist, and the “truth” of archives.

https://www.spreaker.com/user/archiviststale/0065-bogdan-florin-popovic?fbclid=IwAR076PP957MzMSDkSzYWgfUoO4Zjf37-B07osE9q3QyayCAIcSlPzFAOqrQ


Arhivele Naţionale Iaşi intră în modernizare. Contractul este de 167.000 de euro

 

În perioada următoare, pe data de 27 mai 2019, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi organizează o licitaţie privind achiziţionarea unor servicii de proiectare şi execuţie pentru lucrările de intervenţie privind realizarea obiectivului de investiţii denumit „Branşament gaze naturale, centrală termică şi sistem centralizat de încalzire şi preparare apă caldă menajeră la sediul Serviciului Judeţean Arhivele Naţionale Iaşi”.

https://www.bzi.ro/arhivele-nationale-iasi-intra-in-modernizare-contractul-este-de-167-000-de-euro-694704


Patrimoniul arhivistic constănţean şi valoarea unei meserii confundate

 

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/interviu-online/interviu-online-cu-dr-constantin-cheramidoglu-consilier-superior-arhivele-nationale-serviciul-judetean-constanta-tema-este-patrimoniul-arhivistic-constantean-691892.html

 

Atenție la gestionarea și păstrarea documentelor de arhivă!

 

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural Ilfov, conducerea Biroului Județean al Arhivelor Naționale ale României a atras atenția deconcentratelor ilfovene și primăriilor – instituții creatoare și deținătoare de documente – asupra consecințelor neaplicării legislației arhivistice în această activitate.

Așadar, dr. Cristina Dina Țineghe, șeful Biroului Județean al Arhivelor Naționale (BJAN) Ilfov a vorbit despre legislația arhivistică în vigoare, care statuează obligațiile ce revin creatorilor și deținătorilor de documente, în raport cu documentele pe care aceștia le creează. Asta în contextul în care, potrivit domniei sale, există multe solicitări făcute către BJAN Ilfov pentru eliberare de documente, în condițiile în care acestea nu mai sunt de găsit la instituțiile creatoare sau sunt găsite cu mare greutate sau deteriorate, ca urmare a păstrării în condiții improprii.

Atenţie la gestionarea și păstrarea documentelor de arhivă!


„Conacul de la marginea satului”. Ciclul de conferințe: COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE

 

În data de 27 martie 2019 la sediul Arhivelor Naționale ale  României din Bdul. Regina Elisabeta nr. 49 a avut loc întâlnirea tradițională, reflectată prin numărul mare de participanți, cu preponderență tineri, din seria COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE, amfitrion neobosita istoric, editor Georgeta FILITTI, în cadrul căreia conf. univ. dr. Bogdan SUDITU de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București a susținut prelegerea: Conacul de la marginea satului – o perspectivă culturală, socială și geografică asupra conacelor din România, la 70 de ani de la „noaptea moșierilor” (2 martie 1949).

„Conacul de la marginea satului”. Ciclul de conferințe: COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE

Tezaurul arhivistic al Moldovei

 

17 kilometri de șosea întinsă le-ar trebui celor care lu­crea­ză la Arhivele Naționale de la Iași să înșiruie dosarele cu documente aflate azi în grija lor. Un „drum” al arhivelor construit în aproape două veacuri, fără de care ar fi imposibil să înțelegem corect trecutul Moldovei. Căci o imagine completă se obține făcând apel la document, în Arhive. De acolo, din încăperile întunecoase, în care istoria șade cuminte, pe rafturi, așteptând să fie descoperită, se deschide calea reconstituirii unor epoci. Înființate și la București, și la Iași, prin Regulamentele Organice din 1831 și 1832, Arhivele Statului reprezintă singura instituție care a supraviețuit neschimbată de atunci și până în zilele noastre.

http://ziarullumina.ro/tezaurul-arhivistic-al-moldovei-142155.html

Se încarcă...

Arhivele Naționale ale României au încheiat un acord de colaborare cu televiziunea B1, pentru realizarea unei rubrici de istorie, intitulată „Se întâmpla acum 100 de ani”, în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum” realizată de Tudor Barbu.

În fiecare zi, de luni până vineri, în perioada 1 decembrie 2017 - 1 decembrie 2018, arhiviștii vor prezenta publicului evenimente atât din sfera oficială, cât și din viața socială a românilor, în Bucureștii aflați sub ocupație germană, în Iașiul devenit capitală de refugiu și în celelalte regiuni românești.

Click aici pentru a vedea toate episoadele


Vă aducem la cunoștință faptul că pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne a fost creată o secțiune dedicată informării publicului pe tema Referendumului național pentru revizuirea Constituției (6-7 octombrie 2018). Aceasta poate fi accesată la următoarea adresă: http://www.mai.gov.ro/index03_2_04_6.h

tml

 

Vă aducem la cunoștință că Ghidul de informare pentru cetățeni în relația cu structurile Ministerului Afacerilor Interne este disponibil la următoarea adresă: http://www.mai-dga.ro/wp-content/uploads/prevenire/ghid_informare.pdf

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări a situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații-limită, câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România, a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit” pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în Planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.

DSU are deja o aplicație mobilă (iOS / Android) și face eforturi proactive împreună cu instituțiile din subordine (ex: SMURD) pentru a informa, educa și conecta societatea românească la surse oficiale de informații privind situațiile de risc și de urgență.

Un pas următor pentru DSU a fost lansarea platfomei web centralizate, disponibilă la adresa fiipregatit.ro, ce va deveni sursa oficială de informații pentru publicul larg despre măsurile de siguranță, și reacție în caz de urgență.